Project Description

Canon Ixus med defekt optik nu lavet om til et mobil optisk device

Mobiloptik01

Har haft dette gamle Canon Ixus liggende, hvor der nu lige dukket et projekt op, hvori nogle af dens dele kunne indgå. Det er så blevet nu, hvor jeg vil lave en mobilholder med indbygget optik i, sådan at jeg altid kan få mulighed for at tage gode billeder af selv meget små ting, samt tage billeder tættere på, end man normalt ville kunne gøre med et mobilkamera.

Mobiloptik02

Så har jeg skilt kameraet ad. De to dele jeg er interesseret i, er de to optikglas som er markeret nede i bunden af billedet. Det lille indre glasoptik sidde lige før fotochippen er har den bedste zoom effekt, mens det næste indre glas er det, som sidder lige efter i kameraet zoom del. Det yderste glas er dog ikke egnet, eftersom det har en indvendig facon, hvilket gør at den formindsker ting. Disse to optiske glas skal så tages ud af deres plastholdere. De sidder aldrig limet fast, men skal bare klikkes af holderne.

Mobiloptik03

Jeg har så valgt at lave min holder i 5mm plexiglas. Den holder skal passe til min Samsung Galaxy Note 4 med et Urban Armor cover på. Jeg bruger plexiglas, da det er nemt at arbejde i, samt tillader mere lys at komme igennem, end f.eks hvis den var i træ.

Mobiloptik04

Så er den øverste del skåret ud. Det behøver ikke være så grundigt, bare mobilen sidder nogenlunde fast i, samt kan vende begge veje.

Mobiloptik05

Så har jeg svejset/smeltet delen fast med noget diklormetan, med en smule opløst plexiglas i. Man kan også bruge acetone eller acrifix. Efterfølgende lægges mobil ned i, og så markerer man på bagsiden hvor hullerne til glasset skal være. Dette skal man til gengæld være meget præcis med. Sidde optikglasset bare en smule skævt i forhold til mobils kamera, så påvirker det kvaliteten.

Mobiloptik06

Så har jeg boret to huller med en diameter på 7mm. Med en hobbykniv har jeg så på den lille optik, skåret lidt af den sorte plastik af, sådan at den kan sættes stramt i. Brug endelig ikke lim til at sætte optik glas fast med, da det kan være svært at styrer limen. Lav som sagt hellere hullet lidt stramt, så det passer ned i. Med det store optikglas, har jeg efterfølgende boret hullet lidt ud med et 10mm bor, sådan at optikglasset også her skulle presses forsigtigt ned i. HUSK at lave test inden montering, for at finde den rigtige afstand mellem mobilens kameralinse og optikken.

Mobiloptik07

Så er den klar til brug, og fylder ikke mere end man kan have den med i lommen. Specielt hvis man har biologi og skal på tur, så kan man få rigtig stor glæde af den. Til venstre bruger man det store optiske glas, som er bedre til allround zoom. Til højre bruges det lille optik glas, som har en langt højere zoom effekt, men som til gengæld kun er godt at bruge, til hvis der virkelig skal tages billeder af små ting. Alt over 5 millimeter er for stort til dette optikglas.

Mobiloptik08

Her har jeg taget et billede med min mobil af printpladen som sad inde i kameraet. Det er ca. 4,5 x 4,0 mm. Har lagt millimeterpapir under for at man kan få en ide af størrelsen. Jeg vil forsørge håndholdt at tage billeder af de ca. 2mm transistorer som sidder nede i venstre hjørne.

Mobiloptik09

Jeg har her brugt det store optikglas. Den kan ret tydeligt zoome ind på den lille 2mm transistor og se der står BZ på. Allerede her oplever jeg det største problem med mit mobilkamera. Det er faktisk i stand til at vise billedet endnu bedre end dette, men når man tage billedet, så kan autofokus på mobilens kamera ikke helt finde ud af at stille skarpt. Jeg vil vurdere, at problemet ligger i det software der styrer mobiloptikken i telefonen.

Mobiloptik10

Hvis man bruger den lille optik, så kan man komme virkelig tæt på. Her opstår så endnu et problem, nemlig at hvis man zoomer helt ind, så er det lige med et rigtig mikroskop, svært at finde det man gerne vil se på. Dette bliver så igen sværere i håndholdt tilstand. Så man er tit nød til at zoome helt ud, indtil man har fået det man vil se på, og så stille og roligt zoome ind derfra. Autofokus på ens kamera har også her svært ved at tage et godt billede. Så klart have undersøgt om man kan få en kameraapp til Android, hvor man kan lave manuel justering af mobilens optik.

Mobiloptik11

Her et billede af skydelære, og dette er det bedste billede jeg kan få af 3-tallet med kameraets normale funktion.

Mobiloptik12

Med det store optikglas kan jeg få 3-tallet til at fylde hele billedet på telefonen, og kan stadig zoom en smule mere ind på mit kamera. Med det lille optikglas, kan man zoome helt ned i den svejsning som er 3-tallet. Desværre er det svært at få et godt billede, men når den laver autofokus, så lige inden den tager billedet, så får man faktisk et helt perfekt billede af det. Men man kan her se strukturen både i det “krater” som 3-tallet er, samt i det rustfrie stål.

Mobiloptik14

Jeg vil så her prøve og tage billede af millimeterpapiret, igen håndholdt. Det er klart en fordel at tage billeder af noget som ligger på en lys overflade og helt ikke noget som er meget højere end denne overflade. På dette billede kan man godt se at de stiplede linjer består af små prikker

Mobiloptik15

Her det bedste billede med det store optikglas. Det her billede viser 2,5mm i bredden

Mobiloptik16

Og her et billede med det lille optik glas. Det viser ca. 1mm i bredden. Her kan man se de enkelte fibre i millimeterpapiret, selvom det er en meget glat papirtype.

Mobiloptik17

Da jeg lavede rammen, tog jeg højde for at jeg måske på et tidspunkt gerne ville bygge en trinløs justeringsmekanisme på, som dog kun giver mening at bruge med det lille optikglas. Så har jeg boret et 3,3 mm hul i hvert hjørne, og så lavet gevind der passer til 4mm skruer. Så kan disse skruer hurtigt sættes på og justeres til den rette højde, og tages af igen, sådan at mobilholderen stadig kan haves i en lomme.

Mobiloptik18

Sådan ser det så ud nu, og det er nemt og hurtigt at justerer højden på den. Det kan uden problemer gøres med fingrene.

Mobiloptik19

Holderen har flere fordele. Både den faktor at et mobilkamera tager bedre billeder når det ikke bevæges, men også at jeg kan komme langt tættere på end med mobilens normale optik, hvilket så igen bliver forbedret af optikglasset. Mit mobilkamera kan ikke tage billeder tættere på end ca. 6cm i normal tilstand, mens jeg her kan komme ned millimeter med denne mobilholder alt efter objektets størrelse.

Mobiloptik20

Her billede af sandkorn på et stykke A3 papir. Billedet i hjørnet er bedste zoombillede jeg kunne få uden mobilholderen.

Mobiloptik21

Her et sandkorn helt tæt på med det lille optikglas, og det kun med 5 x zoom på mobilen. Går jeg dog helt op til 8 x zoom, så bliver sandkornet større end skærmen, og kan kameraet ikke stille skarpt. Det hjælper helt klart at tage billeder når holderen står selv, frem for hvis man holder den. Desværre er mobilens autofokus stadig et problem. Når den laver autofokus, så lige inden den tager billedet, så er det bedre end dette. Det kan man se tydeligt se at sandkornet er gennemsigtigt. Det er lidt svært her.

Mobiloptik22

Her har jeg taget et billede af den masonitplade som ligger på vores sløjdborde. Med fuld zoom på, kan man se de enkelte små fibre.